HTML

Kisoroszi - Ráczkert

Virtuális vendégkönyv. Jeladások Magyarország egyik legemberibb szezonális élményfürdőjéből. Egy (poszt)modern-idill megtalált mikrovilága.

Barátaink

Friss topikok

  • fixilány: Ó! :-) Mindig szeretettel gondolok erre a helyre. Fogunk találkozni idén is! (2010.04.05. 10:46) leszünk-szedünk
  • Andre Kofic: Régen volt am erikában Délen. Mikor itthon nemvolt nyár, de Télen. Ha szereted a páleszt látogat... (2009.12.13. 20:02) Hétköznapi játékok
  • Pultokrata: Ne legyél hanyag szemét, ha jót akarsz, szedd össze mindenki szemetét. Éljen november hetedike, s... (2009.10.23. 19:06) Szemétszedés
  • Pazarlási Lista: Jómagam már sokszor voltam Kisorosziban, a sziget csücskén, a Ráczkertben, és tényleg nem tudok jo... (2009.07.25. 21:06) Az apokalipszis most sem jön el
  • bnct: A legjobb helyek egyike, ahol valaha voltam. Szívesen lennék törzsvendég :) (2009.07.24. 09:33) Első híradás

Nyomkövetés

Első híradás

2009.07.08. 19:23 :: Pultokrata

A kezdetek

Egykoron, az idők kezdetén a Jóisten, vagy ha tetszik, az ősrobbanás megformálta ezt a helyet is. Majd további évmilliók teltek el az ember nélküli háborgó csendességben.

Sokkal később az első ősemberek, ősközösségek népei után, a Kárpát-medence korai történeti civilizátoraiként megjelentek a kelták, rómaiak, gótok, gepidák, hunok, szlávok, avarok.
A legutóbbi 6-700 év történelme során pedig, immáron a magyarok, németek, szlávok tevékenysége nyomán, kialakult a mai Kisoroszi településének arculata.

Mintegy száz éve pedig a Szentendrei-sziget északi csücske a városi, nyaraló, túrázó közönség kedvelt célpontjává vált.  


A genius loci: ahol a boldogság mostanában

Végezetül, 2007-ben, egy vakmerő, vállalkozó kedvű, ifjú szigetlakó megvalósította a maga és az igazak álmát. Meghallva az idők szavát, az egykori ártéri futballpálya öltözőjét, a későbbi szocreál népszórakoztató műintézményt, a jelen kihívásaihoz alakította.  
 


 

A nagy megújulás, az új szintézis nem jöhetett volna létre a helyszín másik két oszlopos tagja nélkül (kocsmáros és né: aranyvirág). Ők testesítik meg, alakítják át és közvetítik a hely szellemét a tisztelt közönség felé, a maguk bájos, közvetlen személyében.
Hármuk igyekezete és a pultokraták népének szolidaritása összhangba állította a törzsközönség és az alkalmi látogatók táborát. 
 

Jól megfér itt a helybeliek, a kempingezők és turisták egyvelege. A játékok, a zene, a természet, a nyár, az üditő és bódító italok egy közös békés halmazba terelnek gyerekeket, szülőket, öregeket, jobbost és balost, magyart és külhonit, embert és állatot. 

És ez már a harmadik nyári szezon itt és így, a Jóisten kebelén.
 

1 komment

Címkék: kisoroszi ráczkert genius loci

A bejegyzés trackback címe:

https://kisorosziraczkert.blog.hu/api/trackback/id/tr521234828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bnct · http://lehetmas.hu/176 2009.07.24. 09:33:53

A legjobb helyek egyike, ahol valaha voltam. Szívesen lennék törzsvendég :)
süti beállítások módosítása