HTML

Kisoroszi - Ráczkert

Virtuális vendégkönyv. Jeladások Magyarország egyik legemberibb szezonális élményfürdőjéből. Egy (poszt)modern-idill megtalált mikrovilága.

Barátaink

Friss topikok

  • fixilány: Ó! :-) Mindig szeretettel gondolok erre a helyre. Fogunk találkozni idén is! (2010.04.05. 10:46) leszünk-szedünk
  • Andre Kofic: Régen volt am erikában Délen. Mikor itthon nemvolt nyár, de Télen. Ha szereted a páleszt látogat... (2009.12.13. 20:02) Hétköznapi játékok
  • Pultokrata: Ne legyél hanyag szemét, ha jót akarsz, szedd össze mindenki szemetét. Éljen november hetedike, s... (2009.10.23. 19:06) Szemétszedés
  • Pazarlási Lista: Jómagam már sokszor voltam Kisorosziban, a sziget csücskén, a Ráczkertben, és tényleg nem tudok jo... (2009.07.25. 21:06) Az apokalipszis most sem jön el
  • bnct: A legjobb helyek egyike, ahol valaha voltam. Szívesen lennék törzsvendég :) (2009.07.24. 09:33) Első híradás

Nyomkövetés

Ég és Föld között: Papa Nola vs. Paco de Lucia

2009.07.13. 20:37 :: Pultokrata

A Ráczkert egyik erőssége, hogy napról napra fantasztikus zenék hallhatóak mind a zsizsgés, mind a nyugalom szakaszaiban. Legfőképp persze konzervről, de sokszor a helyi arcok, illetve alkalmi vendégek ilyen-olyan társulásainak élő előadásában. Szerencsésnek mondhatja magát, aki elkap egy ilyen meghitt, baráti, improvizatív pillanatot.
 

 

Sokan hoznak mindenféle zenéket, s legjobbjaik közkinccsé is válnak a későbbiekben, beépülnek a csodás hétköznapok zenei kínálatába. Az elmúlt hetekben a latin zenei világ abszolút ellentétes pólusai gazdagították az élményközösséget. Az eget és a földet az árvíz választotta el egymástól. (Az Mr2 Petőfi Rádiót, vagy a Rádió Caf(f)ét bármikor lenyomjuk, főleg jazzben és latinban!).


Papa Nola

A közép-amerikai lakodalmas zene Gyilkos Gézáját egy visszatérő bohém társaság hozta el a sziget csücskére. 

Papa Nola a hangjáról és nevéről ítélve idősödő ember lehet. Amit tudni lehet  róla, hogy nicaraguai és házi kiadásban nyomja a cd-it, a helyi piacon. A szerzői kiadással nem sokat vacakolt, simán kiírta jópár lemezre és a borítót is csak fénymásolva sokszorosította.

Zenéje kisértetiesen tükrözi Mambo Kurt (fals szinti-hangzását és kiállásait), továbbá Uhrin Benedek (teljes zenei amatőrizmusát), illetve a vidéki lakodalmas zenék folyamatos darálását, s mindezek megmosolyogtató, de szerethető neoprimitivizmusát.

Na persze az óceán túlpartján nyilvánvalóan halvány lila dunsztja sincs az említettekkel való zenei rokonságról, párhuzamosságról. Muzsikája helyenként, s nagyon távolról rokonítható még a közismertebb Manu Chao pánlatin (nép)zenei világával is, csak sokkal primitívebb előadásban.

Alapvetően kétféle hatást vált ki az avatatlan hallgatókból. Vagy azonnali idegtépő stressz az eredmény, vagy idült, beletörődő elfogadás. A Ráczkertben mindkettőt empírikusan is megfigyelhettem.

Aztán elkezdett esni az eső, majd megérkezett az idei árvíz is.


Az árvíz

Kisorosziban számontartják a kiemelkedően nagy dunai árvízeket. A mostani nem lesz a legnagyobbak között, ez csak amolyan szokványos eset volt.

A Ráczkert életében ez az ár mégis emlékezetes marad, mivel árterületen ül-fekszik-nyugszik, dolgozik-működik, létezik. S ez volt az első eset az ifjú kocsma életében, hogy a szezonban vízen is meg lehetett közelíteni.
Aki talalkozni akart a hely (vizi)szellemével, vagy csak szemlélődve inni egyet az (úszó)ház teraszán, ekkor is kijutott. 

Kajakkal közelítő kiöntött kempingezők


 

Apadó víz a teraszon és a réten



(Bővebb ráczkiskertoroszi képes árvízi beszámoló hamarosan!)


Paco de Lucia

A Ráczkerthez szervezett Zuboly koncert az árvíz miatt elmaradt. De a Jóisten megsegített bennünket.

Alighogy visszavonult az áradat, megjelentek köreinkben a vándor igricek. Paco de Luciát letolták a színpadról és közénk zenélték. Ámulva hallgattuk, szájtátva maradva örömünkben. Végre és megint, világszínvonal. Még Alexander, the Great is lépcsőt fogott.

Eközben távoli gránátok robbantak az égben. A faluban, a Duna-napi rendezvények záróakkordjaként felröppentett tüzijáték hangjai.  

A flamenco virtuóz Varga András és a minden zenében kanál Dénes József hirtelen támadt örömzenéje örök élmény marad. Ugyanakkor kihívás a "Ráczkert Band" számára. A két igric több órán át tolta a muzsikát és a kultúrtörténetet. Sőt egy palackbeli üzenetre Michael Maybe is odatette magát.
 

Majd hajnalban hazatávoztak a legények.
 

1 komment

Címkék: spanyolország nicaragua kisoroszi andalúzia árvíz flamenco dénes józsef paco de lucia ráczkert jam session genius loci papa­ nola varga andrás

A bejegyzés trackback címe:

https://kisorosziraczkert.blog.hu/api/trackback/id/tr51244534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zöld dani 2009.07.24. 00:13:42

Nagyon jó, ez az egész, remélem még sokáig meglesz!
süti beállítások módosítása